Na klíčcích je perfektní to, že je můžete použít prakticky do všech jídel a svou rozmanitou chutí si získají i malé děti, které bývají mnohdy k zelenině skeptičtí. Navíc, díky jednoduchému postupu se při výrobě klíčků mohou podílet i děti. Jediné co potřebujete je klíčící nádoba, trocha trpělivosti a hlavně spoustu semínek.
Klíčící nádoba
K dostání jsou dvě možné varianty klíčících nádob. Jedná se o nakličovací sklenice a misky. Rozdíl je především ve velikosti a způsobu proplachování. Jestliže si klíčení chcete zjednodušit, ideálním řešením je nakličovací miska. Semínka nemusíte proplachovat, pouze několikrát denně rosit, což dá mnohem menší práci než proplachování. Za pohodlí si však připlatíte a tak počítejte s poměrně vyššími pořizovacími náklady.
Doba klíčení a semínka
Ta často závisí na druhu semínek, neboť mají rozdílnou dobu klíčení. Experty v růstu jsou semínka řeřichy, pšenice nebo vojtěška. Nejpomaleji klíčící jsou semena sójové boby.
Do nakličovací nádoby dávejte semínka, která mají podobnou dobu klíčivosti. Semena jsou často malých rozměrů a přebírání již naklíčených a nenaklíčených je časově náročné.
Při nákupu se vždy ujistěte, že se nejedná o semena ošetřená fungicidními přípravky. Kupujte nejlépe semínka v bio kvalitě, která vám zaručí pouze zdravá semínka s funkční klíčící aktivitou. Mezi další často používané patří mungo Nakliceno, čočka, hrách, hořčice, rukola, brokolice a slunečnicová semínka. Je jen na vás, která semena si oblíbíte, při výběru byste však měli zohlednit i množství vitaminů a minerálních látek, které vám některé druhy klíčků mohou přinést.
Na co použít?
Klíčky lze použít téměř na všechna jídla. Hodí se do sladkých i slaných pokrmů nebo se dají jíst samotná třeba k televizi. Jestliže jednou klíčky vyzkoušíte, rozhodně už je z vašeho jídelníčku neodstraníte.